Τεχνολογία, παιδεία και αλλαγή.

Αυτή την εβδομάδα στο ChangeMOOC ο καλεσμένος καθηγητής της εβδομάδας ήταν ο Tony Bates και το θέμα μας ήταν η αλλαγή της ανώτατης παιδείας και αν αυτή θα οδηγηθεί απο εσωτερικούς παράγοντες και ανθρώπους ή αν οι αλλαγές θα έρθουν απο έξω, εκτός που πανεπιστημίου. Έχω ήδη γράψει μια ανάρτηση στο μπλογκ στα αγγλικά για το αμερικανικό σύστημα αλλά έτσι περιληπτικά να γράψω πως το σύστημα είναι δύσκολο να αλλάξει εσωτερικά.
Υπάρχει μια άλφα τεχνοκρατία στο πανεπιστήμιο που αν δεν θέλουν όλοι (ή τουλάχιστον πολλοί) μια ριζική αλλαγή, αυτή η αλλαγή δεν γίνετε. Πιστεύω πως τα πανεπιστήμια τώρα έχουν τον χειρότερο συνδυασμό του παλιού "ακαδημαϊκού καθεστώντος" και ενός συστήματος επιχειρησιακής διοίκησης που κοιτά μόνο αριθμούς, "παραγωγικότητα" (όπως και αν μετριέται αυτή σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον) και κοιτά μόνο τα έσοδα και τα έξοδα αλλά μόνο για τους "μικρούς" - τα μεγάλα κεφαλιά που πληρώνονται τα πολλά λεφτά που παίρνουν τις αποφάσεις και διοικούν τα πανεπιστήμια ως επιχείρηση δεν εξετάζουν τους δικούς τους μισθούς και της δική τους "παραγωγικότητα". Απο τη αλλη πλευρα, το παλιό ακαδημαικο καθεστως χαρακτηριζεται απο ακαδημαϊκά σιλόείναι με τον κάθενα να κοιτα μόνο την τσέπη του (ή τη φήμη του). Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα η εσωστρεφεις αλλαγη λίγο δύσκολη μου φαίνεται εμένα αλλα όχι αδύνατη!
Τώρα απο το ελληνικό σύστημα δηλώνω άγνοια. Έφυγα απο την Ελλάδα όταν τελειωσα το γυμνάσιο οπότε το πως είναι το Λύκειο και η ανωτάτη παιδεία στην Ελλάδα είναι ολίγον μυστήριο. Ξέρω κάτι λίγα απο φίλους αλλα αυτά είναι απο ζητήσεις με καφέ μετά τις εξετάσεις που το μυαλό ίσως να είναι λίγο θολό. Με ενδιαφέρει να μάθω παραπάνω για το ελληνικό σύστημα ανώτατης παιδείας και τι νομίζετε εσείς, εσείς που εργάζεστε σε κάποιο μέρος του ελληνικού συστήματος παιδείας ή εσείς που είστε φοιτητές. Αν είστε στη Ελλάδα τι νομίζετε; Αν πήγατε στο εξωτερικό για σπουδές γιατί; Τι δεν σας άρεσε στην Ελλάδα και τι σας έφερε στο εξωτερικό; Αν είστε στο εξωτερικό τι κριτικές έχετε για το σύστημα που είστε; Και φυσικά η μεγάλη ερώτηση: μπορεί η αλλαγη να είναι απο εσωτερικούς παράγοντες ή όχι και γιατί;

Comments

Hi Apostole, to get an idea about educational issues in GR here are some posts >
http://democracyreloaded.gr/articles/view/360 
http://democracyreloaded.gr/articles/view/369
http://democracyreloaded.gr/articles/view/409
Currently, I'm doing PhD studies in FI, University of Helsinki, but for this experience epifyllassomai pros to paron :) -Marianna
Hi Apostole, to get an idea about educational issues in GR here are some of my posts on DR >

http://democracyreloaded.gr/articles/view/360 
http://democracyreloaded.gr/articles/view/369

http://democracyreloaded.gr/articles/view/409

Currently, I'm doing PhD studies in FI, University of Helsinki, but for
this experience epifyllassomai pros to paron :) -Marianna
euxaristo gia ta linkia :-) Tha ta balo sto instapaper na ta diabaso meta :)  Otan teleiosis to PhD sou les na epistrepsis ellada i eplefse auto to karabi?

Popular posts from this blog

Academic Facepalm (evaluation edition)

Discussion forums in MOOCs are counter-productive...well, sort of...

Latour: Third Source of Uncertainty - Objects have agency too!