Ανοιχτό Υλικό

Αυτή την εβδομάδα στο ΜΑΔιΜΑ (κοίτα να δεις που αυτό θα γίνει ειρωνικό όνομα για τα MOOC τελικά, να μου το θυμηθείς! χα χα!) έχουμε το θέμα του ανοιχτού υλικού (open content) με τον David Wiley. Η ύλη αυτή την εβδομάδα περιέχει κανά δυό βίντεο και δύο άρθρα που έχει γράψει ο ίδιος περί του ανοιχτού υλικού, τον πρόγονο του Creative Commons, την ανοιχτή παιδεία, και το OpenCourseWare.

Η αλήθεια είναι πως βασικά δηλώνω άγια για το ελληνικό σύστημα παιδείας επειδή ήρθα στην Αμερική μετά το γυμνάσιο οπότε ούτε λύκειο έβγαλα στην Ελλάδα, ούτε πανελλήνιες έπρεπε να δώσω, ούτε ξέρω και πως είναι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ότι γνωρίζω το γνωρίζω από τις εμπειρίες φίλων και γνωστών. Εδώ στην Αμερική τα βιβλία που χρησιμοποιούν τα σχολεία είναι όλα από εκπαιδευτικούς εκδοτικούς οίκους, οπότε οι εκδοτικοί οίκοι έχουν τα πνευματικά δικαιώματα, και τα βιβλία αυτά δεν τα βρίσκεις ποτέ (νόμιμα) σε δωρεάν ψηφιακή μορφή. Απ' όσο γνωρίζω, τα σχολικά (και πανεπιστημιακά;) βιβλία στην Ελλάδα είναι κάτι που το κράτος παράγει και τα δίνει δωρεάν (ή με λίγο κόστος) στους μαθητές - σωστά ή κάνω λάθος; Αν είναι έτσι, γιατί το κράτος δεν έχει και ψηφιακές μορφές στο διαδίκτυο, δωρεάν, για να μπορεί και η ομογένεια στο εξωτερικό να τα χρησιμοποιεί;

Η ανοιχτή παιδεία είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον, και φυσικά αν το κράτος δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό, τότε τα πνευματικά δικαιώματα είναι τύπου public domain, οπότε λογικά πρέπει να βρίσκονται κάπου δωρεάν για τους Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση τουλάχιστον σε άλλους Έλληνες παγκόσμια (εγώ πάντως θα έλεγα οτι θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους). Το θέμα ανοιχτού λογισμικού είναι αρκετά μεγάλο στην Ελλάδα, ή έτσι τουλάχιστον μου φαίνεται όταν διαβάζω και ακούω τα ποντκαστ διαφόρων Ελλήνων geeks. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άλλοι και στην Ελλάδα και έξω, που ενδιαφέρονται να «ανοίξουν» την Ελληνική παιδεία, ιδικά την παιδεία στα πανεπιστήμια. Θα με ενδιέφερε να δω ανοιχτό υλικό από Ελληνικά πανεπιστήμια, και βιβλία, αλλά και OpenCourseware, καθώς και ελληνικά αντικείμενα μόρφωσης (learning objects)

Κατ’ επέκταση αυτού του ανοίγματος, υπάρχουν Έλληνες ακαδημαϊκοί μου ενδιαφέρονται να αρχίσουν ένα Ελληνικό MOOC;

Comments

Popular posts from this blog

Latour: Third Source of Uncertainty - Objects have agency too!

You've been punk'd! However, that was an educational experience

MOOC participation - open door policy and analytics